Björn Hellander
Björn är en senior systemutvecklare som trivs bäst med att arbeta i team i stora, komplexa system. Han har lång erfarenhet från alla faser av systemutveckling från koncept till underhåll och har utvecklat bland annat kompilatorer, digital-tv-applikationer, säkerhetskritisk mjukvara i flygplan och skrivbordsapplikationer. Han brinner för kodkvalité tex genom bra design och automatiserade tester och hamnar ofta (och gärna) i mentorsroller tack vare sin erfarenhet och kunskap. Git-guru. Bidrar även privat till en del Open Source-projekt, framför allt till StyleCop Analyzers, en kompilatorplugin till C# för att upprätthålla en konsekvent programmeringsstil.
Områden
Om Björn
Björn är en självgående och positiv utvecklare med många års erfarenhet och sätter sig snabbt in i nya saker. Är en lagspelare ut i fingertopparna och erbjuder gärna hjälp där han kan.Björns CV
-
Saab
2014 -
Utveckling av ett av markstödsystemen för JAS 39 Gripen. Systemet används för planering och utvärdering av uppdrag occh består av en avancerad client-server mjukvara med 2D- och 3D-kartor i fokus som möjliggör att flera personer samtidigt kan utföra olika delar av planeringen, kunna utvärdera flera uppdrag samtidigt på olika datorer genom att tidssynkronisering, etc. Arbetet bestod av analys, design, implementation och test. Björn var även med i arkitekturgruppen och deltog där med att ta fram riktlinjer för utvecklingen, utreda prestandaproblem, genomföra designgranskningar och omdesigna delar som hade behov av det. Han har även varit den huvudsakliga utvecklarkontakten för ett team i Brasilien. Teamet uppkom som en del av Brasiliens köp av Gripen och de inledde med 18 månaders upplärning på plats i Linköping där han var en av deras mentorer och han fortsatte även i den rollen när de var tillbaka i Brasilien igen.
Teknik: C#, WPF, WCF, Entity Framework, Unity Container, Prism, Carmenta Engine, Roslyn analyzers, Azure DevOps, Git. -
Saab
2013 - 2014
Implementation av markstödssystem till Saabs obemannade helikopter Skeldar.
Skeldar är en helikopter som är tänkt att tex användas för spaning. Björn jobbade med utvecklingen av markstödsystemet som bland annat innefattade en avancerad Windowsapplikation för att förplanera uppdrag i en karta, samt en custombyggd panel för mer säkerhetskritiska funktioner som tex start och landning. Arbetet innefattade implementation och test av nya funktioner samt konfiguration av byggservrar i dåvarande Microsoft TFS.
Teknik: C, C++, ARM, C#, WPF, Windows, STANAG 4586, TFS/Azure DevOps -
Saab
2012 - 2013
Implementation av markstödssystem till det obemannade flygplanet Neuron.
Neuron är ett europesiskt forskningsprojekt för att lära sig om obemannade farkoster. Saab var bland annat ansvariga för utvecklingen av delar av markstödssystemet, dvs systemet för att övervaka och styra farkosten. Systemet bestod av 2 ARM-baserade datorer för de kritiska delarna och en Intel-baserad dator med C# applikation för de mindre kritiska delarna. Arbetet innefattade testning och underhåll och innebar även resor till Dassaults utvecklingsavdelning i Frankrike.
Teknik: C, C++, C#, ARM, Windows, DO-178B -
Sectra
2010 - 2012
Utveckling av mjukvara till Sectras kryptotelefon Tiger 7401. Arbetet bestod i utveckling och test av ny funktionalitet på ett utvecklingskort.
Teknik: C++, embedded, Linux -
Saab
2005 - 2010
Utveckling av taktisk funktionalitet i JAS 39 Gripen, tex kopplat till kommunikation, datalänkar och elektronisk krigföring. Utvecklingen var av "embedded"-karaktär med realtidskrav och inkluderade hårdvarunära programmering. Arbetet innefattade kravanalys, design, implementation och test. (via Mobipro / Prevas)
Teknik: Pascal D80, 1553-buss, DO-178B, embedded, DOORS, Unix, Windows -
Mobipro
2001 - 2005
Systemdesign, arkitekturarbete, implementation och test av mobila tjänster åt serviceföretag. Idén var att utveckla tjänster för att effektivisera verksamheten i företagen, tex genom att enkelt kunna rapportera tid, materialåtgång, fylla i arbetschecklistor etc utan att behöva åka in till kontoret. Tjänsten innefattade programvara som serviceteknikerna kunde använda i sina mobila enheter (innan smart phones) och en webbtjänst som den administrativa personalen använde för att ta ut faktureringsunderlag.
Teknik: C++, Palm Pilot, Pocket PC, Java, PHP, Apache, MySQL, Linux -
Nokia
1999 - 2001
Utveckling av applikationer till Nokia Media Terminal, en digital-tv box byggd på en dator med Intel-processor, DVB-kort, webbläsaren Mozilla och grafikbiblioteket GDK. Björn satt även i arkitekturgruppen för applikationsutvecklingen och tog bland annat fram byggsystemet som användes. (via Mobipro / Appius)
Teknik: C++, GDK, Make, Linux -
Ericsson
1996 - 1999
Egna processorer och eget programmeringsspråk gav Ericsson behov av en egen utvecklingsmiljö för utvecklingen av AXE-växlarna. Björn tillhörde ett team som vidareutvecklade och underhöll kompilatorer, länkare, etc och även en primärminnesdatabas för dessa processorer. Arbetet innefattade teamledning, analys, design, implementation, test och support. Arbetet bedrevs i nära samarbete med Ericsson Utvecklings AB i Älvsjö och med ganska mycket resor och kundmöten. (via SoftLab)
Teknik: C, SunOS (Unix), Kompilatorgeneratorer
Björns anställningar
-
Systemutvecklare, Saab
2012 -
-
Konsult, Prevas
2007 - 2012
-
Systemutvecklare/Konsult, Mobipro
2000 - 2007
-
Konsult, Appius
1999 - 2000
-
Konsult, SoftLab
1996 - 1999
Björns utbildningar
-
C# relaterade onlinekurser (WPF, WCF, EF), Pluralsight
2014 - 2015
-
C#, Prevas
2009 - 2009
-
Bridgepoint & xtUML, Mentor Graphics
2009 - 2009
-
Java, Sun Microsystems
1999 - 1999
-
Datatekniklinjen, inriktning Datavetenskap, Linköpings Tekniska Högskola
1991 - 1996