Hoppa till sidans innehåll

Mikael Haglund

Lösningsarkitekt

Mikael är en IT-arkitekt som trivs bra i roller som innefattar både teknik och administration, hans tekniska spetskompetens ligger inom Linux och IT-säkerhet men han har en mycket god teknisk allmänkunskap som innefattar bland annat Nätverk, Windows och Datacenter. Administrativt har Mikael jobbat med bland annat tjänsteutveckling med stöd av ITIL4, hot och riskanalyser samt dokumentation.
Han har även jobbat med ett flertal utvecklings och automationsprojekt och har erfarenhet av att arbeta enligt DevOps och Agila metoder.

Områden

  • Lösningsarkitekt
  • Cybersecurity
  • Unix / Nätverk

Om Mikael

Mikael är en vetgirig människa som inte räds nya utmaningar. Han har ett uttalat mål att han varje dag vill lära sig något nytt. Han kan beskrivas som en ödmjuk, ansvarsfull och analytisk person. Mikael har en hög social kompetens och kommer väl överens och är omtyckt av de flesta personer i sin närhet.

Mikaels CV

  • Saab

    Lösningsarkitekt

    2023 -

    Mikael ingår i organisationen för förvaltning och utveckling av Saabs nya röda miljöer. Han har rollen som deputy lead architect. Den rollen innefattar design av nya funktioner och miljöer utifrån säkerhets och funktionskrav, samt till stor del hjälpa till med kvalitetsäkring av design och dokumentation. I Rollen förväntas även Mikael att fungera som en kommunikationskanal och bollplank för tekniker och projektledare, samt leda flera tekniska mötesforum.
    Mikael är också en av få arkitekter som arbetar ut mot kunder. Mikael är där länken mellan organisationerna och hjälper till att omsätta krav och önskemål till tekniska lösningar.
  • Linköpings Universitet

    Infrastrukturarkitekt

    2022 - 2023

    Mikael gjorde en behovsanalys och skrev sedan upphandlingsunderlag inför inköp av avbrottsfri kraft (UPS) till en av Linköpings Universitets datorhallar. I uppdraget ingick det att undersöka lokalens förutsättningar, räkna på effektbehov och sedan skriva ett upphandlingsunderlag.
  • Statlig myndighet

    Systemarkitekt / Lösningsarkitekt

    2022 - 2023

    I augusti 2022 började Mikael arbeta i ett projekt hos en statlig myndighet, projektet rör utvecklingen av ett avskilt IT-system för arbete och hantering av skyddsvärd data.
    Hans ansvarade primärt att designa och sedan konfigurera en säker nätverksmiljö, men Mikael gick tidigt in och tog ett större ansvar och reviderade och uppdaterade designen även för andra delar av miljön.
  • Saab AB

    Lösningsarkitekt

    2021 - 2022

    Mikael deltog i ett projekt med 50 utvecklare vars syfte är att utveckla nästa generations säkra miljöer.
    Rollen innefattade design av nya funktioner och miljöer utifrån säkerhets och funktionskrav med hjälp av design-principer och lösningsmönster samt dokumentation av design för ackreditering.
    Mikael arbetade även kontinuerligt med Hot och Riskbedömningar och ändringar som implementerade i miljön.
    Rollen krävde att man snabbt kan ta till information, bryta ner och utvärdera enskilda krav och komponenter samt ha en god kunskap i flertal tekniska områden såsom Windows, Linux, Nätverk samt IT-säkerhet.
  • Saab AB

    Lösningsarkitekt

    2021 - 2022

    I detta uppdrag arbetade Mikael med miljöer med hög säkerhetsprofil. Arbetet styrdes av nya och förändrade kundkrav där han tillsammans med beställare analyserade och tog fram nya funktioner och lösningar, beställde implementation samt dokumenterar detta inför ackreditering och säkerhetsbedömningar.
    I denna roll agerade han också stöd till tech-leads samt Service-Owners och hjälpte till att ta fram lösningar samt förslag hur miljön ska förvaltas och utvecklas framåt.
    Rollen krävde god kommunikativ förmåga samt god kunskap om flera tekniska områden.
  • Ericsson AB

    Systemarkitekt

    2020 - 2021

    Mikael hjälpte till att bygga upp och driftsätta en SMTP tjänst i en miljö utvecklad för höga säkerhets och upptidskrav.
    Uppdraget skulle egentligen bara röra driftsättning av framtagen lösning, men då lösningen som presenterades inte passade miljön deltog han även i en omdesign av lösningen.
    Lösningen som designades byggde på anycast-annonsering för tjänsten vilket skapade en robust lösning.
    I arbetet ingick dokumentation samt utbildning för driftpersonal om hur lösningen fungerade.
  • Ericsson AB

    Lösningsarkitekt / Utvecklare

    2020 - 2021

    Mikael utvecklade ett webverktyg för kvalitetssäkring av installation och konfigurering av fysisk hårdvara, detta för att kvalitetssäkra leveranserna då enskild tekniker inte hade kunskap att manuellt verifiera utrustningen den installerar.
    Backend byggdes som ett REST-API i Python med hjälp av Flask och SQLAlchemy. Frontend byggdes i AngularJS. Projektet releasades med Continuous-Deployment-pipelines i Gitlab.
  • Ericsson AB

    Systemarkitekt

    2020 - 2020

    I detta projekt byggde Mikael upp en POC för Intrusion Detection System (IDS). Lösningen byggdes på OpenSource mjukvara. Lösningen bestod av en distribuerad lösning med multipla noder som sparade ner metadatan för speglade nätverkspaket i ett Elasticsearch kluster som sedan analyserades.
    POCen byggdes upp för att hantera ett trafikflöde på 10Gb/s, och användes sedan som grund för en rapport över vad som skulle krävas för att samla in och analysera 25Gb/s trafikflöde, vilket var en målbild.
    Lösningen krävde mycket god kunskap i Linux för att förstå och hantera de flaskhalsar som uppstod i lösningen, samt god kunskap i nätverk.
  • Ericsson AB

    Lösningsarkitekt

    2019 - 2021

    Mikael var medlem i en grupp som ansvarar för installationer och underhåll av servrar och hårdvara mot interna kunder i Ericssons ”Global ICT Center”. Kunderna fanns representerade i hela världen.. Uppdraget gick ut på att agera teknisk länk mellan kund,projektledare och tekniker. Han verifierade även att kunds lösningar byggdes enligt Ericssons koncept och principer, samt hittade lösningar på de problem som uppstod under installationens gång.
    Rollen krävde mycket god kommunikativ förmåga med både kund, projektledare och installatörer. Det krävdes även god teknisk förmåga och kreativitet för att kunna lösa problem på ett så snabbt och effektivt sätt som möjligt.
  • Linköpings Universitet

    Systemadministratör

    2019 - 2019

    Mikael planerade den fysiska fiber-kableringen i Linköpings universitets nya datorhall, lösningen skulle klara hastigheter 1Gb-100Gb, man valde att bygga den på MPO-kablar mellan rackskåpen med breakout-boxar för att ge maximal flexibilitet mellan MPO/LC kontakter. I projektet ingick planering, underlag till upphandling, kontakt med leverantör samt verifiering när installationen väl var utförd.
  • Linköpings Universitet

    Systemarkitekt / Systemadministratör

    2017 - 2018

    En ny Fillager-tjänst krävdes för att hantera skyddsvärd data, och till viss del personuppgifter i samband med införandet av GDPR. Mikael vidareutvecklade den befintlig fillager-lösning till att innefatta krypterade diskar, audit loggning, två-faktorautentisering och härdning av operativsystemet.
    Lösningen togs fram i samarbete med mig, dataskyddsombud och IT- säkerhetsgruppen.
  • TNNC Linköping

    Systemadministratör / Utvecklare

    2017 - 2017

    Mikael migrerade en tidsrapporterings-tjänst från en Solaris 8-miljö till modern
    Linux i molnet, efter att ett annat företag misslyckats. Migreringen möjliggjorde att TNNC Linköping kunde och fick ta över driften av tidsrapporteringstjänsten för tre lantmäterier. Tjänsten var byggd på PHP.
  • Linköpings Universitet

    Systemarkitekt / Systemadministratör

    2016 - 2019

    Tillsammans med en kollega utvecklade Mikael den nya fillagerlösningen för hem- och projektkataloger för Linköpings Universitet alla anställda och studenter. De fick 3 månader på sig att designa, testa och leverera en första version av systemet som baserades på COTS standardhårdvara och FreeBSD, Lösningen blev distribuerad på flera servrar för att undvika flaskhalsar och man automatiserade hela uppsättningen och hanteringen med hjälp av Puppet. Efter tre månader levererades en MVP och 30 000 hemkataloger flyttades in i systemet.
    Systemet utvecklades sedan vidare under de kommande åren och han aggregerade och tjänstefierade LiUs fillagertjänster.
    I uppdraget arbetade han bland annat med teknikerna, FreeBSD, ZFS, Puppet, Ruby, MySQL och Python
  • Ida Infront

    Systemadministratör

    2014 - 2016

    Mikael tog fram och implementerade automatisering för deployment av servrar, främst OS, program och konfiguration genom PXE och Saltstack. Han påbörjade även ett arbete deployment av containrar främst genom Docker.
  • Ida Infront

    Systemadministratör

    2014 - 2016

    Mikael gjorde en kartläggning över företagets och utvecklarnas behov och krav och byggde efter det upp en ny hårdvarumiljö vilket minskade kostnaden per virtuell maskin avsevärt.

    Han byggde även om nätverket från grunden, bytte brandvägg byggde upp säkerhetzoner, separerade nätet i vlan och byggde upp en mer säker, robust och redundant miljö. Han valde även ut och installerade ett kontroller-baserat trådlöst nätverk.

    Mikael tog fram och installerade en lösning för fysisk övervakning av datorhallen bestående av kamera, brandsensor, temperatursensor, övervakning av kylmaskiner samt läckagelarm under datorhallens golv.
  • Availo AB

    Utvecklare

    2013 - 2014

    Mikael arbetade i en grupp med utvecklingen av Availos nya affärsystem, hans ansvarsområde var främst utveckling av attestsystem.
    Utvecklingen skedde i objektorienterad PHP.
  • Availo AB

    Systemadministratör / Drifttekniker

    2013 - 2014

    På Availo jobbade Mikael i ett team om 4 personer som ansvarade för 24x7 driften av ett Datacenter i Linköping. Serverhallen var uppbyggd med N+N redundans.
    Mikael ingick i beredskapsteamet, under beredskapen förväntades man ta beslut och lösa eventuella problem som uppstod, han var därför tvungen att ha och skaffa sig grundläggande kunskap om allt från reservströmsgeneratorer till serverapplikationer.
  • Exeo AB

    Utvecklare

    2012 - 2013

    Mikael byggde upp en reklamationsportal i PHP som var tänkt att användas av uppdragsgivarens kunder. Systemet syncade sedan datan mot uppdragsgivarens affärsysstem.
  • Exeo AB

    Systemkonsult

    2012 - 2013

    Assisterade små och medelstora företag runt om i Östergötland med deras IT-miljöer och IT-behov. Mikael var främst anställd som Linux konsult, men i brist på sådana uppdrag så fick han gå in och stärka upp som Windowskonsult. Under det här året fick byggde han kunskap i Microsoft-AD och klientdrift
  • Linköpings Universitet

    Systemingenjör

    2009 - 2012

    Mikael ansvarade tillsammans med en grupp om 5 personer att drifta och utveckla institutionens server- och nätverksmiljö som till största del bestod av Solaris- och Microsoft-servrar samt HP switchar.
    Han var dessutom ansvarig för att ge support och drifta institutionens olika webbsystem skrivna i bland annat PHP, Ruby(OnRails), Perl, Python samt CGI:er i en uppsjö olika språk

Mikaels kompetensområden

  • Drift/Support/Service

    Datadrift/övervakning
  • Fast datakommunikation

    Unix
  • IT-säkerhet

    IT-säkerhet allmänt
  • Roller

    Arkitekt, Driftstekniker

Mikaels anställningar

  • Lösningsarkitekt, Saab AB

    2021 - 2022

  • ICT Architect, ELITS (Ericsson)

    2019 - 2021

  • Systemadministratör, Linköpings Universitet

    2016 - 2019

  • Systemadministratör, Ida Infront AB

    2014 - 2016

  • Systemadministratör, Availo AB

    2013 - 2014

  • Systemkonsult, Exeo AB

    2012 - 2013

  • Systemingenjör, Linköpings Universitet

    2009 - 2012

  • Säljande tekniker, PC City Sverige

    2008 - 2009

Mikaels utbildningar

  • ITIL 4 Foundation (Certifierad), Learning Tree

    2021 - 2021

  • Projektledning 101 PROPS, Elits

    2020 - 2020

  • Kemp Loadbalancers, Kemp Technologies

    2019 - 2019

  • Fortigate, Telenor Inply

    2018 - 2018

  • Alcatel OmniSwitch LAN Bootcamp, Alcatel

    2018 - 2018

  • Naturprogrammet, IT-Gymnasiet Linköping

    2005 - 2008

Till konsultsök

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning