Tomas Nilsson
Ledning/styrning
Tomas har en lång erfarenhet från IT-branschen och successivt mer och mer i gränslandet mellan kärnverksamhet och IT. Med en blandning av erfarenheter från såväl konsultlivet som i linjeroller har Tomas agerat chefsarkitekt, programledare, projektledare, IT-chef, utredare, verksamhetsarkitekt och verksamhetsutvecklare.
Utvecklingsfrågor har alltid varit centrala för Tomas där framtagande av strategier och verksamhetsanalyser har varit vanliga inslag, ofta kombinerat med ledning/styrning och arkitektur. Erfarenheten från offentlig förvaltning är mångårig.
För mer information se www.alfmanagement.se
Områden
- Ledning/styrning
- Verksamhetsutveckling
- Projektledning
Om Tomas
Tomas har en god förmåga att se helheter, samband och strukturer, att höra det som inte sägs och att på ett enkelt och pedagogiskt sätt beskriva detta i bilder. Detta är egenskaper som Tomas använder i både lednings- och analyssammanhang. Leverans enligt plan och nytta för pengarna är starka drivkrafter för Tomas som hjälper honom både i självständigt arbete och där han kanske trivs bäst, som lagspelare.Tomas CV
-
Havs- och vattenmyndigheten
IT-säkerhetsansvarig
2024 -
Ordinarie IT-säkerhetsansvarig gick på tjänstledighet och en lucka uppstod. Tomas gick in som t f IT-säkerhetsansvarig med uppgift att upprätthålla de viktigaste arbetsuppgifterna i denna roll i väntan på en mer permanent bemanning.
I rollen ingår primärt att vara deltagare i en informationssäkerhetsgrupp och att samarbeta med Digitaliserignsavdelningens chefer. -
Havs- och vattenmyndigheten
Processanalytiker/projektledare, etapp 3
2023 -
En tredje etapp med processorienterat arbetssätt vid avdelningen för Fiskerikontroll har fortsatt där etapp 2 slutade.
Denna etapp var utformad som en införandefas då processledare och processägare skulle ta över arbetet och gå över i en förvaltningsfas.
Tomas roll i denna fas har varit att agera stöd och leda förändring för processledarna i att komma igång med sitt arbete, hitta ansvarsgränser och samarbetsformer.
Tomas har också drivit arbetet med att etablera ett processverktyg som stöd för processledarnas underhåll och utveckling av sina processkartor. Detta processverktyg har också som mål att bli ett verksamhetssystem för stöd och styrning av den dagliga verksamheten. -
Havs- och vattenmyndigheten
Verksamhetsutvecklare stödprocesser
2023 - 2023
Digitaliseringsavdelningen ville utveckla och säkerställa bra processer för ombordstigning, avstigning och programbeställningar.
Med ombordstigning avses de steg som ska genomlöpas så att en nyanställd medarbetare eller nyrekryterad konsult ska ha dator, telefon, passerkort och behörigheter på plats första dagen på myndigheten. Avstigning är den omvända processen att säkra avveckling av motsvarande.
Tomas hade rollen som verksamhetsutvecklare/processutvecklare i att stödja chefen för drift- och support. -
Havs- och vattenmyndigheten
Verksamhetsutvecklare Digitaliseringsavdelningen
2022 - 2023
Den ordinarie verksamhetsutvecklaren vid Digitaliseringsavdelningen har gått in i en roll som tillförordnad enhetschef. I väntan på permanent lösning vad gäller enhetschef och verksamhetsutvecklare har Tomas gått in som vikarierande verksamhetsutvecklare.
I arbetet ingick bland annat att vara en deltagare i avdelningens ledningsgrupp. -
Havs- och vattenmyndigheten
Projektledare/verksamhetsutvecklare
2022 - 2023
Baserat på en förstudie inom havsplaneringsverksamheten togs beslut om att starta ett genomförandeprojekt med målet att digitalisera delar av verksamheten.
Tomas som drev förstudien fick i detta uppdrag rollen som kombinerad projektledare och verksamhetsutvecklare.
Tomas ledde ett mindre projektteam som tillsammans arbetade med
- Grunder för långsiktig utveckling (begrepp, information, processer)
- Nytt arbetssätt
- Systemutveckling av nya IT-stöd
Leveranser infördes i verksamheten under projektets gång och verksamhetsnytta kunde visas upp under arbetets gång. Summerat blev resultatet:
- utökat innehåll jämfört med planerat
- väl uppfyllda leveranser
- utfall av nedlagd tid under planerad budget -
Havs- och vattenmyndigheten
Processanalytiker/projektledare, etapp 2
2022 - 2023
Arbetet med processorienterat arbetssätt vid avdelningen för Fiskerikontroll har fortsatt i en etapp 2.
Tomas har drivit detta arbete vidare i rollerna som projektledare och processanalytiker. Etapp 2 har främst bestått av fortsatt processutveckling, leda förändringar, förberedelser inför rekrytering av processledare och förberedelser inför pilotstart av processarbete. -
Havs- och vattenmyndigheten
Verksamhetsutvecklare/projektledare
2022 - 2022
Havsplaneringsverksamheten hade fått ett regeringsuppdrag att revidera havsplaner med förslag på havsbaserad vindkraft, ett uppdrag med relativt kort leveranstid.
Man önskade att se över sin verksamhet för att se hur den kunde utvecklas där digitalisering var ett bärande tema.
Tomas agerade verksamhetsutvecklare kombinerat med rollen som projektledare för ett team som tillsammans drev en förstudie. Under kort tid kartlades processer, intressenter och information med målet att föreslå fortsatta utvecklingssteg.
Förstudiearbetet ledde fram till ett antal rekommendationer avseende förvaltning, processutveckling, informationshantering, intressenter och teknikstöd.
Senare togs beslut att fortsätta utvecklingen i ett genomförandeprojekt. -
Havs- och vattenmyndigheten
Verksamhetsarkitekt/projektledare IT-strategi
2021 - 2022
En ny IT-strategi skulle tas fram för myndigheten med utgångspunkt från verksamhetsstrategi och digitaliseringsstrategi.
Tomas fick uppdraget att agera projektledare och metodstöd vid framtagande av en ny IT-strategi vid Digitaliseringsavdelningen.
Arbetet har genomförts tillsammans med en beställare vid avdelningen och ett team som inkluderade kompetens inom arkitektur, utveckling, infrastruktur och säkerhet.
IT-strategin har slutligen beslutats av chefen för Digitaliseringsavdelningen. -
Havs- och vattenmyndigheten
Processanalytiker/delprojektledare, etapp 1
2021 - 2022
Som en del i förändringsarbetet att införa en verksamhetsorienterad styrmodell för utveckling och förvaltning har ett delprojekt genomförts i en första etapp.
Detta arbete har Tomas drivit som projektledare och processanalytiker. Etapp 1 har bestått av ett förändringsarbete tillsammans med en avdelningschef och avdelningens ledningsgrupp i syfte att utveckla sin verksamhet.
Arbetet har främst bestått att i workshop-form leda processkartläggningar och analyser tillsammans med ledningsgruppen och en referensgrupp.
I arbetet har också ingått att starta ett informationsarbete och vissa förberedelser inför kommande införande av processorienterat arbetssätt. -
Havs- och vattenmyndigheten
Verksamhetsarkitekt/förstudieledare
2021 - 2021
I myndighetens satsning att bli bättre på informationshantering finns flera aspekter, en av dessa är den tekniska delen. På uppdrag av chefsarkitekten genomförde Tomas en förstudie för att analysera och rekommendera vägval inom ett tiotal områden som på olika sätt påverkade hur informationslagring bör utföras för att stödja satsningen på informationshantering.
Förstudien levererade ett antal rekommendationer som sedan hanterats av ledningen för Digitaliseringsavdelningen. -
Havs- och vattenmyndigheten
Verksamhetsarkitekt/metodstöd, etapp 1
2021 - 2022
Myndigheten har satsat på en styrmodell för utveckling och förvaltning som är mer process- och verksamhetsorienterad än IT-fokuserad. I detta arbete har Tomas agerat metodstöd i införandet och det tillhörande förändringsledningsarbetet. -
Länsstyrelserna
Projektledare/verksamhetsarkitekt
2020 - 2021
Länsstyrelserna har på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplaner för grön infrastruktur. Dessa handlingsplaner finns i form av kartunderlag och beskrivande dokument.
Tomas uppdrag som verksamhetsarkitekt har varit att stödja länsstyrelserna i utformning av informationsflödesvägar, från länsstyrelsernas handlingsplaner till ett antal målgrupper.
I sitt uppdrag har Tomas självständigt bedrivit utredningen och träffat flera intressenter så som myndigheter, kommuner samt skogs- och lantbruksaktörer, allt för att utforma förslag för hur handlingsplanerna kan komma till mer och bättre utnyttjande. -
Region Jönköpings län
Programledare
2019 - 2020
Jönköpings länstrafik, en del Region Jönköpings län, driver ett stort utvecklingsprogram tillsammans med tre andra regioner för att införa ett nytt biljett- och betalsystem inom sin lokal- och regionaltrafik.
När de lokala projekten inom Jönköpings länstrafik behövde stärkas infördes en programledarroll som Tomas gick in i. I detta lokala program ansvarade Tomas för både systemutvecklingsarbete, upphandling och införande av nya system tillsammans med installationsarbete på bussar samt förändringsarbete.
I ansvaret för programmet har ingått koordinering av tre ingående projekt och samarbete med linjefunktioner.
I förändringsarbetet har ingått kommunikation, utbildningsplanering och processanalys/organisationsutredning.
Utöver många tekniska, arkitektoniska och systemmässiga utmaningar ingår också tillämpning av ny biljettstandard, enklare gränsöverskridande resor och de nationella satsningarna på öppen data och enhetlighet mellan biljettsystem.
Tomas roll som programledare har varit direkt underställd trafikdirektören som beställare. -
Region Jönköpings län
Projektledare
2018 - 2019
Ett politiskt beslut togs att med kort varsel införa möjligheten för vårdtagare att välja vilken vårdcentral inklusive filialer man vill tillhöra.
Tomas fick i rollen som projektledare genomföra en förstudie för att undersöka de systemmässiga förutsättningarna för att kunna genomföra detta. Efter att förstudien visat på ett begränsat införandearbete så togs beslut att som en direkt följd även införa dessa lösningar.
De systemmässiga förändringarna infördes och verksamheten kunde hantera dessa vårdval enligt utsatt tidsplan. -
Jordbruksverket
Projektledare/verksamhetsutvecklare styrelseportal
2018 - 2018
Jordbruksverket skulle få en styrelse inrättad från hösten 2018. I samband med detta bestämdes att möteshanteringen skulle ske på ett papperslöst men också snabbt och säkert sätt.
Tomas fick i uppgift att föreslå och införa en lösning för detta ändamål. I uppdraget ingick att fånga krav, föreslå lösningar, välja lösning, förankra hos myndighetens ledningsgrupp och dess styrelse samt införande.
Med kravbilden; snabbt, säkert, enkelt och lätt tillgängligt oberoende av enhet blev lösningen en s k styrelseportal i form av en molntjänst, en lösning som sin enkelhet blev mycket uppskattad av såväl generaldirektör som styrelseordförande. -
Jordbruksverket
Verksamhetsarkitekt processorientering
2018 - 2018
Tomas har deltagit tillsammans med två kollegor på stabsenheten i ett uppdrag att agera stöd till en del av den interna organisationen som ville gå mot ett mer processorienterat arbetssätt inom hantering av direkt-/arealbaserade EU-stöd.
I detta förändringsarbete har ingått att analysera processer och organisation, driva workshops, utbilda och agera bollplank till ansvariga chefer i linjeorganisationen. -
Jordbruksverket
Verksamhetsarkitekt utvecklingsstrategi
2017 - 2018
Tomas har tillsammans med en kollega drivit ett arbete med att utveckla en utvecklingsstrategi, främst för att stödja myndighetens EU-baserade stödformer. Tanken med denna är att den ska ersätta IT-strategin, därmed vara en strategi som är IT-neutral och på så sätt bredda utvecklingsfrågan.
I detta förändringsarbete har många frågor kommit upp till ytan som inte direkt ingår i en strategi men som ändå är viktiga för en effektiv verksamhet. Dessa frågor har hjälpt till för att förbättra och utveckla utvecklingsverksamheten i sig. Det har exempelvis handlat om portföljstyrning/koordinering, långtidsplaner, uppföljningsformer, förbättringsplaner, rullande planering, kompetensförsörjning o s v.
Utvecklingsstrategin i sig har i sin slutliga form resulterat i ett intressant format; endast ett fåtal principer.
I detta uppdrag ingick också att vara Jordbruksverkets kontaktperson till, och deltaga i arbetsmöten, med den statliga utredningen "Expertgruppen för digitala investeringar". -
Jordbruksverket
Sekreterare utvecklingsutskott
2017 - 2018
Jordbruksverket beslutade att ändra sin form för styrning av utvecklingsverksamheten och resurser för detta, en utvecklingsverksamhet som är starkt påverkad av EU:s regelverk.
Efter att under 20 år haft ett organ som på en punkt hade styrt och prioriterat dessa frågor så ändrades rutinen så att ramar beslutades av högsta ledningen medan beslut om start av utvecklingsinitiativ skulle decentraliseras till divisionerna inom Jordbruksverket.
För att bereda underlag och följa upp helheten så inrättades ett utvecklingsutskott. Tomas hade rollen som sekreterare i detta utskott och har tillsammans med ordförande drivit etableringen och den fortsatta utvecklingen av detta utskott.
Budget, uppföljning, portföljstyrning och planer har varit centrala begrepp och arbetsuppgifter inom detta område. För portföljstyrning infördes projektverktyget Antura. -
Jordbruksverket
Projektbeställare/produktägare
2016 - 2017
En avdelningschef med ansvar för ett stort IT-utvecklingsprojekt skulle sluta och en lucka uppstod. Denna linjeorganisation ville då låna in Tomas som beställare under en begränsad tid.
Tomas agerade beställare/produktägare vilket också innebar att agera styrgruppsordförande under denna tid.
Rollen beställare/produktägare avsåg ansvar för processer och systemutveckling av informationstjänster för hantering av direkt-/arealbaserade stödformer inom EU:s jordbrukspolitik. I detta ligger också ett tätt myndighetssamarbete med länsstyrelserna. -
Jordbruksverket
Projektledare och organisationsutredare
2016 - 2016
En av Jordbruksverkets divisioner, ansvariga för hantering av areal- och miljöstöd, hade införts som ny organisation fyra år tidigare och nu ville divisionschefen ha en oberoende och förutsättningslös utvärdering av den interna organisationen och gränslandet till annan organisation inom Jordbruksverket och kopplingar till samarbetspartnern länsstyrelserna. Tomas lånades in som ansvarig för att driva utredningen.
Baserat på djupintervjuer och analyser av processer med tillhörande informationstjänster växte en bild fram av en organisation som ville gå mer och mer mot ett processorienterat arbetssätt men var lite fast i den funktionella strukturen.
Tomas rekommendationer byggde i huvudsak på renodlat ansvar, mer processorientering och omorganisation i vissa delar för att få större tydlighet. Dessa rekommendationer har sedan tagits vidare i fortsatt utredning och praktiska förändringar. -
Näringsdepartementet/Jordbruksverket
Projektledare/verksamhetsarkitekt regeringsuppdrag
2016 - 2016
Regeringen gav Jordbruksverket i uppdrag att i samarbete med Livsmedelsverket genomföra ett regeringsuppdrag för att hitta möjligheter att öka tillväxten i den svenska livsmedelskedjan, gärna med hjälp av digitalisering. Detta var ett av några initiativ inom regeringens program "Digitalt först".
Tomas genomförde detta uppdrag i förstudieform och träffade flertalet aktörer i livsmedelskedjan, allt från jordbrukare till livsmedelsbutik, med syfte att hitta idéer om utveckling av verksamheten.
Regeringsuppdraget levererade i denna sin första etapp förslag på idéer att gå vidare med, exempelvis öppna data och digitalisering inom kontrollverksamheten. -
Jordbruksverket
Verksamhetsutvecklare processer
2016 - 2016
Jordbruksverkets ledningsgrupp ville som ett led i besparingssyfte få en kartläggning och förslag på besparingar i befintliga interna processer. Tomas genomförde tillsammans med en kollega en inventering och analys av processer för att hitta förbättringar i effektivitet och kvalitet.
Det viktigaste resultatet från denna analys var att ledningsgruppen tog till sig förslaget att på bred front, med styrning från ledningen, satsa på LEAN som en metod för ständiga förbättringar. -
Jordbruksverket
Chefsarkitekt fas 2
2016 - 2018
Efter ett stort programledaruppdrag har Tomas återgått till rollen som chefsarkitekt. Denna roll har dock delvis förändrat innehåll sedan första fasen. I rollen har ingått att fortsatt driva arkitekturfrågan för en effektiv verksamhet (se uppdrag Chefsarkitekt fas 1) men rollen har också kompletterats med ansvar för att utvecklingsstrategi tas fram, att portföljstyrning vidareutvecklas och digitaliseringsfrågor.
I rollen har ingått det löpande arkitekturarbetet och deltagande i en kvalitetssäkrande granskningsgrupp men rollens placering, i Generaldirektörens stabsenhet, har gjort att rollen också har utvecklats mer mot en 'internkonsult ' i strategiska frågor för att stödja myndighetsledningen. -
Jordbruksverket
Programledare
2012 - 2015
Under nästan fyra år var Tomas ansvarig programledare för ett mycket stort förändrings- och utvecklingsprogram drivet av en politisk förändring i EU:s jordbrukspolitik avseende direkt-/arealstöd och miljöersättningar. I programmets projekt ingick:
- Regelutveckling
- Processutveckling och arbetssätt
- Systemutveckling av informationstjänster
- Förändring/införande
I uppdraget fanns framför allt tre stora utmaningar:
- Storleken på programmet, över 500 000 h
- Sena politiska beskeden om utformning av detaljer i regelverk
- Tuffa leveransmål med utbetalningar av jordbruksstöd
Totalt levererades ett 10-tal nya informationstjänster/IT-system och externa e-tjänster för stödsökande.
Till detta ska också läggas utveckling av myndighetens processer, rutiner och utbildningar, inom Jordbruksverket men framför allt i myndighetssamarbete, främst med länsstyrelserna.
Allt byggdes på en delvis ny arkitektur och ny utvecklingsplattform.
Mycket nytt infördes och flera nya metoder användes. Inom systemutveckling var det agil utveckling, inom arkitektur likaså. Tomas ansvarade för arkitekturstyrning inom programmet.
För projektstyrning och koordinering inom programmet infördes veckovisa avstämningar i portföljform. Programmet var också först med att införa projektverktyget Antura. -
Panta Rhei/Jordbruksverket
Projektledare/Sekreterare
2009 - 2011
Jordbruksverket är representerade i ett samarbetsorgan med systermyndigheter inom EU, benämnt Panta Rhei. Detta nätverk bygger på erfarenhetsutbyte inom IT-utveckling mellan länderna och EU-kommissionen. Utbytet sker genom två årliga konferenser som arrangeras av frivilliga medlemsländer. För att styra, stödja och hålla i genomförandet av konferenserna tillsätts ett sekretariat under tre år, en uppgift som flyttas runt bland frivilliga medlemsländer.
Under perioden 2009-2011 hade Sverige och Jordbruksverket ansvar för detta sekretariat i form av ordförande och sekreterare. Tomas agerade i rollen som sekreterare under konferenserna och som projektledare före, under och efter konferenserna.
Allt arbete bedrevs på engelska. -
Jordbruksverket
Projektledare jordbruksverket.se
2008 - 2009
Jordbruksverket.se skulle uppgraderas vad gäller utseende, Mina Sidor som e-tjänst och under 'skalet' skulle en central användarhantering införas för att underlätta denna administrationen av externa användare. Hela arbetet genomfördes som ett program med tre projekt. Tomas drev som projektledare ett av dessa projekt. I arbetet ingick att utforma processer, ge förslag på förvaltningsorganisation och systemutveckling kring införandet av en standardprodukt (Sun Idm) för central användarhantering. -
Jordbruksverket
Chefsarkitekt fas 1
2007 - 2012
Rollen som chefsarkitekt hade funnits några år på deltid kopplat till en annan chefsroll inom Jordbruksverket. Från våren 2007 bestämde sig Jordbruksverkets ledning för att stärka den sedan tidigare inslagna vägen med strategiskt arkitekturarbete. Denna roll och flera av uppdragen bestod i att utveckla en verksamhet och leda förändringen i att få igång den.
Från denna tidpunkt gick Tomas in i denna roll och drev den fram till våren 2012.
Rollen innebar under denna period huvudansvar för arkitekturarbetet kompletterat med huvudansvar för IT-strategi och projektstyrning samt utveckling av eFörvaltning.
Nedan redovisas exempel på uppdrag som Tomas har varit ansvarig för inom respektive område.
Arkitektur:
- Driva det löpande arkitekturarbetet med ett team av arkitekter på 6-8 personer, allt från verksamhetsarkitektur till infrastruktur.
- Utveckling av arkitekturstrategi
- Utveckling av arkitekturramverk för myndighetens processer och informationstjänster/IT-system
- Förstudie avseende översyn säkerhetsarkitektur
- Förstudie avseende åtkomstvision – fortsättning
- Styrgruppsdeltagare
- Deltagare i informationssäkerhetsråd
Projektstyrning:
- Utveckling av styrmodell, handbok och mallar
- Utveckling, etablering och förändringsledning av ett internt projektledarnätverk
- Utveckling och etablering av projektkontor
- Projektledarmentor
- Projektkoordinator
IT-strategiområdet:
- Utveckling av IT-strategier
- Utveckling av GIS-strategi
- Deltagare och stf ordförande i IT-styrningsorgan
- Ansvarig för och deltagare i projektgranskningsgrupp
- Utveckling av projektportfölj
- Förstudie avseende organisationsförändring mellan myndigheter (IT-verksamhet)
- Förstudie avseende organisationsförändring inom myndighet (systemförvaltning)
eFörvaltning:
- Deltagare i Regeringens nationella E-delegationsarbetsgrupp fas 1 sommar-höst 2009. Utveckling av huvudrapporten.
- Internt utvecklingsarbete inom eFörvaltning
- Utveckling av referensmodell för eFörvaltning -
Panta Rhei/Jordbruksverket
Styrelseledamot (EU-arbete)
2007 - 2018
Jordbruksverket är representerade i ett samarbetsorgan med systermyndigheter inom EU, benämnt Panta Rhei. Detta nätverk bygger på erfarenhetsutbyte inom IT-utveckling mellan länderna och EU-kommissionen. Utbytet sker genom två årliga konferenser som arrangeras av frivilliga medlemsländer.
Arbetet leds av ett sekretariat och en styrelse. Sedan 2007 är Sverige och Jordbruksverket representerade i denna styrelse. Tomas har sedan dess och fram till 2018 varit aktiv styrelseledamot. I detta arbete ligger att besluta om den löpande verksamheten och praktiskt arbeta fram agendor och innehåll till utvecklingskonferenserna.
Som deltagare vid konferenserna har Tomas också hållit ett flertal presentationer och lett workshops.
Allt styrelsearbete och presentationer bedrevs på engelska. -
Jordbruksverket
IT-chef
1997 - 2007
Jordbruksverket stod utan ordinarie IT-chef då Tomas fick uppdraget att under ett halvår besätta rollen som konsult. Efter två års förlängningar stod Jordbruksverket i begrepp att omvandla en ADB-enhet till en IT-avdelning. I detta läge gick Tomas över som anställd IT-chef med huvudansvar att utveckla och leda förändringsarbetet i denna organisation.
I rollen har Tomas drivit en uppskalning från att ha varit en enhet med knappt 30 anställda + 10 konsulter till att i slutänden omfatta drygt 50 anställda och lika många konsulter.
Totalansvar för budget och personal har ingått.
Tomas har haft ett flertal olika arbetsuppgifter och uppdrag i denna roll. Här exemplifieras de viktigare:
- Deltagare i Jordbruksverkets ledningsgrupp
- Deltagare i IT-styrningsorgan
- Ordförande/beställare och deltagare i styrgrupper
- Organisationsförändring från ADB-enhet till IT-avdelning, systemutveckling och drift
- Etablering av utvecklingsmetod och förvaltningsorganisation för den samma
- Etablering av driftsorganisation inkl helpdesk, funktionsgrupper och driftsamordningsroll
- IT-säkerhetsarbete innefattande bl a
- Införande av drifthandbok och rutiner
- Införande av driftövervakning och larm
- Införande av katastrofhantering inkl dubbla drifthallar
- Informationssäkerhetsarbete i nära samarbete med Informationssäkerhetschef
- Ledning av arkitekturarbete i nära samarbete med arkitekturansvarig.
- Arkitekturarbete med uppbyggnad av återanvändbara processer och tjänster.
- Deltagande i nationellt arkitekturnätverk (SWEAN) med ett flertal presentationer vid nätverksträffar.
- Etablering av redundant driftmiljö för kritisk e-tjänst
- Upphandling konsultramavtal
- Deltagare i ledningsgrupp för Nätverksteknikerutbildning vid Jönköpings Tekniska Högskola -
Volvo Personvagnar Motor
Projektledare/förstudieledare
1992 - 1997
Under första halvan av 90-talet byggdes en helt ny motorfabrik upp vid Volvo PV i Skövde. I detta stora projekt ingick en stor grad av automatisering och mycket administrativt stödjande IT-system till processerna.
Tomas deltog i detta och hade rollen som projektledare, en roll som ofta också innehåll analys och förstudiearbete.
Uppdragen avsåg systemutveckling inom områdena produktionsadministration, kvalitetssystem, underhållssystem och dokumenthantering.
Tomas kompetensområden
-
Branscherfarenhet
Stat/kommun/Landsting, Ideell organisation -
IT-strategi
IT-arkitektur - företagsnivå, Teknikutredning -
Kommunikation & Information
Presentationsteknik -
Ledarskap
Rekrytering & Personalutveckling, Ledarskap allmänt -
Metoder & Processer
Processkartläggning, Processer och metoder allmänt -
Projektfaser
Förstudie, Utveckling/Genomförande, Implementation, Införande och överlämning -
Projektledning
Administrativ huvudprojektledning, Projektledning -
Roller
programledare, Interimschef, Förändringsledare, Huvudprojektledare, Utredare, Organisations-och Processkonsult -
Verksamhetsutveckling och Strategi
Programledning, Verksamhetsarkitektur, Ledarskap, rekrytering, personalutveckling, Förändringsledning, Projektledning, Arkitekturramverk, Affärs och IT strategi, Verksamhetsanalys
Tomas anställningar
-
Konsult & ägare, ALF management AB
2018 -
-
Chefsarkitekt, Jordbruksverket, Jönköping
2007 - 2018
-
IT-chef, Jordbruksverket, Jönköping
1999 - 2007
-
Konsultande IT-chef, Cap Gemini, Jönköping
1997 - 1999
-
Projektledare, Cap Gemini, Jönköping
1992 - 1997
-
Systemutvecklare, Cap Gemini, Jönköping
1990 - 1992
-
Systemutvecklare, Volvo Data, Jönköping
1987 - 1990
-
Teknisk systemutvecklare, Saab Training Systems, Huskvarna
1984 - 1987
-
Elektronikkonstruktör, programmerare, Torpedverkstaden, Motala
1981 - 1984
Tomas utbildningar
-
NIS2-direktivet, Distans
2024 - 2024
-
Strategiska presentationer, Dale Carnegie
2023 - 2023
-
Rätt fokus i styrelsearbetet, Styrelseakademin
2023 - 2023
-
Ännu bättre verksamhet med aktiva processägare och processledare, Trivector LogiQ
2023 - 2023
-
IT-säkerhet, informationssäkerhet och dataskydd, IT-säkerhetsbolaget
2022 - 2022
-
Certifiering projektledning IPMA D, Projektforum
2021 - 2021
-
Vintergatan - Skapa din verksamhetskarta 3 dagar, Dataföreningen
2019 - 2019
-
Beställare projektverktyget Antura, Antura
2018 - 2018
-
PPS portföljstyrning, Tieto
2017 - 2017
-
PPS Beställare och styrgrupp, Tieto
2017 - 2017
-
TOGAF, Practioner, Biner
2011 - 2012
-
Fördjupad projektledning, 7 dagar, Lexicon
2010 - 2010
-
English for Public Sector, 5 dagar, London Business School
2009 - 2009
-
Engelsk konversation, 8 lektioner, Sensus
2007 - 2007
-
Tydligt ledarskap, 4 dagar, Nordisk Kommunikation
2006 - 2006
-
”När ledarskap stavas kommunikation”, 3 dagar, Gullers Grupp
2005 - 2006
-
Personligt ledarskap, Personligt träningsprogram 8 avstämningar, Leadership Management International (LMI)
2003 - 2004
-
Nordic Management Training (NMT), 15 dagar, Cap Gemini
1998 - 1999
-
Utbildningar inom projektstyrning, modelleringar, systemutveckling, test, konsultroll, personligt framträdande o s v, Olika utbildningsföretag
1982 - 1999
-
Systemvetenskap, mikrodatorer, 20 p, Linköpings Universitet
1981 - 1982
-
Gymnasieingenjör, el-/tele, Platenskolan Motala, Berzeliusskolan Linköping
1976 - 1980