3 snabba med Henrik Brunberg
Tre snabba är tillbaka i år igen och idag möter vi den tekniska projektledaren Henrik Brunberg. Henrik tycker om att guida medarbetare i rätt riktning och för honom är “the why” viktigt att ta i beaktning. Här berättar Henrik om det svenska rekordet i high fives, om att ibland behöva ta sig an mindre attraktiva uppgifter och så delar han med sig av sin bästa sommarmiddag!
Du är teknisk projektledare – vad innebär det?
– För mig personligen innebär det att jag inte kunnat ”välja sida”. Jag gillar att se helheten och guida medarbetare i rätt riktning samtidigt som jag aldrig kan hålla fingrarna borta från tekniken. Att då stå mittemellan som teknisk projektledare faller sig naturligt, men jag tar även renodlade utvecklar- och projektledarroller. Rent praktiskt så kan jobbet som teknisk projektledare variera med uppdrag, men vanligt är till exempel prioritering av arbetsuppgifter och koordinering av delleveranser. Ofta blir man också en informationskanal mellan teknik och verksamhet/ produkt som behöver förstå och tala båda sidors språk.
Vilka är dina bästa tips för hur man, som organisation, kan utvecklas som ett team?
– Det är inte så originellt idag, men jag tycker att ”the why” är viktigt. Om alla förstår varför en uppgift behöver lösas, så leder det ofta till att vi blir fokuserade på de viktigaste delmomenten och till exempel inte det som individerna av olika anledningar föredrar. Som tekniskt bevandrad ledare så kan man ibland föregå med gott exempel och ta på sig en oattraktiv men viktig uppgift – som att vara den som fixar det där trasiga testfallet som alla lidit av.
När IFK Norrköping tog SM-guld 2015 så hade de inte Sveriges bästa spelarmaterial, men jag kan lova att de under säsongen slog svenskt rekord i high-fives inom laget. Det ser man bokstavligt talat inte så mycket av på jobbet, men kan man närma sig en liknande stämning, där alla jobbar för varandra, så är man på rätt väg och då spelar formella metoder och processer mindre roll!
Om du ska ha en sommarmiddag – vad lagar du då?
– När grillen åker fram är favoriten helgrillad filé av oxe eller något vilt beroende på tillgång. Till det kokt blomkål som med fördel också tillreds på grillen. Och så rött vin till det. Alltid rött!
Tack Henrik!