Hoppa till sidans innehåll

Hur gör man för att starta eget företag?

– Hur gör man för att starta eget företag? Frågan kom från en vän. En fråga som jag tidigare ställt till mig själv och känt mig pinsamt vilsen över.

Cecilia Rafiei har 24 års konsulterfarenhet i rollerna projektledare, testledare och systemutvecklare och är ansluten till Kvadrat Malmö.

Trots en herrans massa år av utbildning var att starta eget något som jag aldrig fått lära mig. Borde ju ändå vara någon form av allmänbildning kan jag tycka. Men jag kommer från en familj utan företagarbakgrund och hemma uppmuntrades en trygg statlig anställning, ”för då har du alltid jobb”. En trygg och säker hamn.

I början av året startade jag eget företag och nu efteråt när jag vet hur man gör så var det inte så svårt.

☑️ Min affärsidé var att jag skulle jobba som konsult inom projekt- och testledning. Förutom kostnaden för mitt aktiebolag på 25 000 kr räknade jag med i min kalkyl att jag behövde kunna täcka mina levnadskostnader tills pengar började rulla in. För mig tog det tre månader innan jag kunde ta ut min första lön.

☑️ Att hitta på ett företagsnamn var en utav de roligaste bitarna. Jag hade runt 30 förslag innan jag bestämde mig för ett. Jag använde mig av allabolag.se för att se till att namnet var tillgängligt.

☑️ När det kom till företagsregistrering så gjorde jag det på verksamt.se. Det var bara att logga in med bankID och sen följa deras steg-för-steg-guide för att registrera aktiebolaget, trodde jag. Jag kom inte särskilt långt för jag behövde ett företagskonto hos en bank, en kontaktpersons e-postadress hos banken och ett elektroniskt bankintyg.

Dessutom tillkom en kostnad på 1 900 kr för att registrera aktiebolaget + 250 kr för att registrera verklig huvudman. Banken tog 2 500 kr i anslutningsavgift. Alla dessa extra kostnader hade jag inte räknat med. Jag måste medge att det var krångligt att få rätt med allt, men en käck norrman på bankens support lotsade mig igenom allt som skulle fyllas i. 

När det var klart kunde jag fortsätta på verksamt.se med stiftelseurkund, bolagsordning och aktiebok. Till slut fick jag registreringsbevis och organisationsnummer för mitt företag från Bolagsverket.

☑️ Redovisning och bokföring ville jag ha hjälp att sköta och därför kontaktade jag bokföringstjänsten Wint så jag skulle ha proffs som tog hand om bokföring, deklarationer, bokslut och hantering av betalningar, kortköp, lön och fakturering. Jättesmidigt, jag fick all hjälp och rådgivning som jag behövde via nätet och telefon. De hade även bra webbinarier om vad man skulle tänka på.

☑️ Hos Skatteverket behövde jag registrera företaget för moms och få ett VAT-nummer. Jag fick hjälp av en kvinna på deras support för att lyckas med det. Hon tyckte bergis att jag var superkorkad med mina frågor. Jag visste så lite så jag visste inte ens vilka frågor jag skulle ställa. Efter mycket om och men lyckades jag ändå registrera deklarationsombud, F-skatt, kvartalsmoms och välja redovisningsmetod enligt ”Faktureringsmetoden”.

☑️ Sedan tidigare anställning hade jag min a-kassa via fackförbundet Unionen och det kunde jag fortsätta med i mitt företag. Jag la även till inkomstförsäkring. Funderade dessutom på att ta en tilläggsförsäkring, men beslutade mig för att avvakta med det.

☑️ Tjänstepension förvaltade jag redan själv via Avanza och det ville jag fortsätta med. Avanza hjälpte mig att sätta upp det för företaget också.

☑️ Till slut var det bara försäkringar som återstod. Det tyckte jag var dödstrist att grotta ner mig i. Jag hade på min dagliga att-göra-lista att jag skulle sätta in mig i villkoren och komma fram till vilka behov jag hade. Dagarna gick, inget hände. 

En solig dag blev jag extra jäkligt glad att vara en del av nätverket Kvadrat för jag snackade om mitt bristande intresse för försäkringar med Tobias Falck, VD på Kvadrat i Malmö. Och vips, så hade han fixat så att en finansiell rådgivare från Max Matthiessen tog kontakt med mig. Rådgivaren gick igenom alla mina försäkringar, skickade en summering av vad försäkringarna innebar och gav förslag på vad jag skulle ändra. Han föreslog att jag skulle att lägga till en sjukvårdsförsäkring, vilket jag också gjorde. 

Ja, sen var jag i hamn. Om du har frågor, får du gärna höra av dig till mig. Jag hjälper så gärna. Och jag är inte ensam, jag har hela Kvadrat-klanen med mig.

Vill du veta ännu mer om att starta eget

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning