Hoppa till sidans innehåll

I Kvadrat kan man vara sig själv

Michel Boutros är sjöofficeren som använder sina erfarenheter från Försvarsmakten som egenföretagare och entreprenör. Efter att ha varit sin egen tolv år blev han Kvadratare. Att vara konsult inom Kvadrat är enligt honom något unikt. Kvadratare jobbar ihop fastän de är egenföretagare.

Hej Michel! Du är Kvadratare sedan två och ett halvt år. Vad jobbar du med?

− Jag är projektledare och ledare. Jag har en lång karriär inom militären bakom mig, jag var vid flottan i 26 år. Där får man mycket träning i att arbeta med ledarskap. Sedan jobbade jag på Försvarets Materielverk i sju år innan jag blev min egen 2007.

Just nu arbetar jag för Region Skåne. Vi ska införa ett system som kopplar ihop och digitaliserar all vård i regionen. Jag jobbar som teknisk projektledare. Vi köper in ett digitalt journalsystem som ska ersätta över hundra olika system som används inom vården idag.

Jag fungerar som dirigent för fyra olika integrationsprojekt. Det här projektet är lite ovanligt för de som ska arbeta i systemet sitter med i det dagliga arbetet. Läkare, sjuksköterskor och andra funktionella företrädare kan alltså ge input löpande. Fokus ligger på själva förändringsresan. Här har man verkligen funderat när man startade programmet. Jag tycker att det är bra. Det ökar förutsättningarna för att de som ska arbeta i systemet kommer kunna lämna sina gamla arbetssätt och gå över till det nya systemet direkt när vi är klara.

Du startade eget redan 2007. Hur kommer det sig att du sökte dig till Kvadrat?

− Jag arbetade på IKEA och var i samma team som en Kvadratare. Vi trivdes ihop och han berättade mycket om Kvadrat. Jag blev intresserad och kallad på intervju.

Jag behövde då ett nytt nätverk, Kvadrat var en bra lösning.

Är man projektledare som jag och inte har en unik kompetens kan det vara svårare att som egenföretagare hitta kunder. Man är mycket beroende av sina nätverk. Efter att ha jobbat i flera olika uppdrag efter vartannat på IKEA ville jag testa något nytt. Jag behövde då ett nytt nätverk, Kvadrat var en bra lösning.

Jag ville också ha ett sammanhang att verka i. Både för det sociala och för att bolla idéer. Det fann jag inom Kvadrat. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bli anställd igen.

Du har lång erfarenhet från Försvaret. Hur använder du den som konsult?

− Försvaret ger en unik utbildning. Teori och praktik varvas kontinuerligt. Man lär sig något och får sedan direkt praktisera det. Jag har gått alla steg man kan inom marinen och det innebär mycket träning i ledarskap. Jag gillar att få ordning på grupper och strukturer.

Jag vill uppnå det jag kallar ”walk around management”. Det är när det finnas ett flow i det dagliga arbetet. Det ska inte behövas brandkårsutryckningar. Jag vill skapa rätt förutsättningar för medarbetarna. Få alla att veta vad de gör och varför. Där tror jag min erfarenhet av både teori och praktik är viktig.

Vad är det du uppskattar med Kvadrat?

Det var en aha-upplevelse för mig när jag märkte att vi Kvadratare har samma vy på saker. Vi vill vara oberoende och bestämma över vårt arbete själva. Jag ser Kvadrat som en ”Coalition of the willing”. Det var faktiskt lite oväntat att jag skulle trivas så pass bra som jag gör.

Vi konsulter har markservice genom Kvadrat Malmös två anställda. De ordnar tematräffar, frukostmöten och kundträffar. Men mycket beror på nätverket av Kvadratare. Vi hittar uppdrag åt varandra. Det vi har som inte andra konsultföretag har är att vi alla är entreprenörer. Det gör stor skillnad i hur vi samverkar med varandra.

Det vi har som inte andra konsultföretag har är att vi alla är entreprenörer.

Vi Kvadratare driver allting ihop. Alla är delaktiga på sitt sätt i utvecklingen av företaget och olika koncept att sälja till kund. Det finns inga utomstående ägare som bestämmer. Det är vi Kvadratare som äger företaget gemensamt. Det är en vettig princip och gör att alla bryr sig. Vi kan sälja in koncept med flera Kvadratare med olika kompetenser i ett team. Kan man få ihop ett bra gäng kan man förflytta berg.

Om jag jämför med att vara anställd konsult är det stor skillnad. Det är upp till mig att bestämma vilket uppdrag jag ska ta, hur många timmar jag vill jobba och vad jag ska ta betalt. Därmed går det att få diversitet i arbetslivet. Man kan till exempel ha flera olika projekt som löper parallellt för att få variation. Och man kan välja att arbeta mindre än fem dagar i veckan.

Går det att beskriva hur en Kvadratare är?

− Jag har mer gemensamt med Kvadratkollegerna än vad jag hade med kollegerna i flottan. Det handlar om hur vi förhåller oss till livet och varandra. Det är en känsla jag har mer än något specifikt. Det beror kanske på hur vi pratar med och lyssnar på varandra. När jag går hem från möten med Kvadratare känner jag mig alltid glad och upprymd.

Vi är entreprenörer och jobbar ihop, vilket är lite av en motsättning egentligen. Men det fungerar bra. Vi är öppna och ärliga mot varandra. Man kan säga vad man tänker och bli förstådd. Man kan helt enkelt vara sig själv.

Är det viktigt att vara lycklig på jobbet?

− Ja, det tror jag. Det handlar om att kunna vara sig själv. Att bevara sin integritet. Det är mycket lättare när man är sin egen än som anställd. Man har bara ansvar inför målen i det uppdrag man arbetar i. Om uppdragsgivaren till exempel vill tumma på kvalitén kan man hoppa av.

Jag vill kunna titta mig själv i spegeln varje dag när jag kommer hem. Kunna se mig själv utifrån: Är det det här jag vill göra? Den självrespekten gör att man mår bra.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

− Min fru och jag har tre vuxna barn. Vi gillar att vandra i skogen, resa och äta gott. Vi åker till Söderåsen och vandrar eller till Köpenhamn och övernattar. Min fru är också egenföretagare och entreprenör. Så arbete och fritid flyter ihop för oss bägge.

Tack Michel! 

Är du nyfiken på att bli Kvadratare? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning