Hoppa till sidans innehåll

”Jag har sett och gjort alla fel man kan begå.”

Magnus Lönnroth är autodidakt programmerare med en lång internationell chefskarriär inom kommersiell mjukvaruutveckling. Att han lärt sig på helt eget initiativ och drivits framåt av nyfikenhet har gett honom både bredd och djup i kunskaperna. Detta kommer väl till pass i rollen som lösningsarkitekt.

Hej Magnus, vad gör du hos Kvadrat?

– Just nu är jag lösningsarkitekt. Jag jobbar i projekt för att införa nya IT-system och min uppgift är att utveckla lösningsarkitekturen. På senare år har jag arbetat framförallt med TOGAF-metodiken. Det är ett ramverk och en arkitektur som många storföretag jobbar med. Jag tycker att det är ett bra sätt att förvalta IT-systemen.

För att lyckas som lösningsarkitekt behöver man bredd och erfarenhet. Det är bra att ha sett en massa olika IT-lösningar. Även de som misslyckas. Jag har sett och gjort alla fel man kan göra inom IT. Det är en värdefull tillgång när man ska ta fram en lösningsarkitektur.

Jag hjälper till att ställa rätt frågor både för verksamheten och IT-organisationen. Utreda vad systemet behöver kunna göra. Resultatet brukar bli en ganska diger teknisk dokumentation. Detta ligger till grund för upphandling och införande. Det ska även granskas av arkitekturledningen för att säkerställa att jag följer IT-strategier och principer. Allt för att det ska bli tydligt vad en leverantör sedan ska utföra.

Vad gör du just nu?

– Jag arbetar som lösningsarkitekt i Västra Götalandsregionen. VGR har gjort en stor satsning på att införa arkitekturdriven utveckling. Fram till tidigare i höstas var jag också en dag i veckan hos Jordbruksverket för att hjälpa till med ett IT-projekt som brottades med stora tekniska problem.

Arbetet på VGR är givande för att det handlar om stora avgörande frågor. Bland annat hur man ska bygga hela vårdsektorn på bästa sätt. Det är meningsfullt. Ett arbete man kan berätta om för vänner och familj.

Du har varit på Kvadrat sedan april 2018. Vad var det som fick dej att börja som konsult hos Kvadrat?

– I mitt förra jobb som R&D-chef på ASCOM var jag Kvadrat Göteborgs första kund. Jag var mycket nöjd med Kvadrats konsulter. Jag tycker att det är stor skillnad på Kvadratkonsulter och andra. Kvadratarna är mer intresserade av att göra ett bra jobb. De var självgående, flexibla och ville leverera bra. Så när jag började tröttna på det jobb jag hade kunde Anna och Anna på Kvadrat Göteborg lätt rekrytera mig.

Det var skönt att kunna lägga undan att vara chef och återgå till att vara teknisk specialist. Det är ju lite skrämmande att säga upp sig och starta eget. Men jag resonerade så att jag har ju startat bolag förut och att det skulle vara kul att göra det igen.    

Vad är det som är bra med att vara Kvadratare när man är sin egen?

–Att ha frihet och flexibilitet och samtidigt spara ihop kapital för andra projekt. Det som är så bra med Kvadrat är att det går att kombinera både konsultverksamhet och entreprenörskap. Om man är helt ensam kan man inte få de stora roliga uppdragen som kräver bra ramavtal. Det är också lättare att bygga ett bra kontaktnätverk när man är hos Kvadrat.

Du gillar Kvadratmodellen?

– Att Inkubik finns är mycket viktigt för mig. Alla konsulter hos Kvadrat är entreprenörer. Och alla har möjlighet att göra något av sina idéer. Jag tror att det är lätt att hitta partners för att utveckla eventuella idéer bland Kvadratarna. Jag gillar att vara både konsult och utvecklare. Det får man hos Kvadrat.

Modellen är enkel och transparent: Kvadrat fakturerar kund och jag fakturerar Kvadrat samma belopp minus en avgift. Man får så mycket tillbaka för det man betalar till Kvadrat. Det är framförallt alla bra kolleger och kompisar. Men också nätverk, Inkubik, utbildningar, resor och tillgång till bra ramavtal och kunder. Nu är jag också delägare i Kvadrat för att jag tycker att det är ett så bra bolag.

Du är Lösningsarkitekt, hur kom du in på det?

– Jag har ingen formell utbildning. Men jag började programmera redan som tolvåring på 70-talet. Jag blev kär direkt i hela datakonceptet. Då hade ju inte folk datorer hemma utan jag hittade datorer att låna på universitet och skolor.

Det som är så bra med Kvadrat är att det går att kombinera både konsultverksamhet och entreprenörskap.

Så småningom blev jag programmerare och konsult på Oracle. På 1990-talet hämtades jag över till huvudkontoret i Silicon Valley. Där jobbade jag med produktstrategin. Jag var med och startade en ny division för internet- och applikationsservrar. Vi byggde världens första kommersiella webbteknologi. Vi var först med att lansera Java för serverprogrammering. Det är en häftig känsla att varenda Oracle-installation under de senaste 25 åren fortfarande innehåller kod som jag har skrivit.

På 2000-talet startade jag en spin-off som fick heta Drutt Corporation med 3 vänner från Oracle och Telia. Vi byggde bland annat Halebop, som lever kvar idag. Sedan blev vi uppköpta av Ericsson. Efter att ha jobbat fem år hos dem och fem år hos ASCOM var jag mätt på storföretag.

Hur är dina Kvadratkollegor?

– De är inspirerande och roliga. Jag blir nyfiken på dem allihop. De är smarta och har god självinsikt. Alla är olika. Det är en mycket god stämning när vi samlas.

Hur är livet som Kvadratare?

– Framförallt har jag fått en ökad frihet. Att inte vara chef längre har minskat stressen. Nu har jag större möjlighet att hitta balans i livet. Det är möjligt att arbeta fokuserat.

Kan man vara lycklig på jobbet?

– Det beror på vad man menar med lycka. För mig är lycka när jag sitter och jobbar fokuserat och plötsligt upptäcker att det redan är lunch. Att ha roligt på jobbet och inte titta på klockan. Jag gillar också att göra något som ger samhällsnytta. Att känna att jag är uppskattad ger lycka. Kvadratgemenskapen och samarbetet i Inkubik är två andra viktiga delar i lyckokänslan för mig. 

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag spelar golf för att få motion. Jag och min bror har ett hobbyföretag Löddrig Häst AB som importerar vin. Det är inget vi tjänar pengar på men ett stort intresse. Jag har blivit en riktig nörd på viner. Jag är även musiker och spelar både klassisk fiol och spelmansmusik. Jag har också spelat i både punk, rock och jazzband. När barnen och deras polare jammar är jag gärna stand-in på elbas. Jag älskar också att resa och botanisera i lokal mat och dryck.

Tack Magnus!

 Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 556

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning