Kvadrat arrangerar ISTQB-certifiering
I maj arrangerar Kvadrat certifieringsutbildning inom ISTQB för anslutna konsulter. Vem riktar sig utbildningen till och varför är den aktuell? Vi pratar med Magnus Nilsson, säljare i Kvadrat Stockholm och Jan Heder, teststrateg i Kvadrat Sundsvall.
Hej Magnus och Jan! För vem är kursen intressant och varför ska man gå den?
Magnus: ISTQB-certifiering efterfrågas mer och mer i avrop och ramavtalsupphandlingar. Alla som jobbar med test i någon form - inklusive utvecklare - har nytta av certifieringen. Certifiering är ett lätt sätt för kunden att verifiera kompetenskrav inom test och är ofta med som krav i avrop.
Jan: Ifall du redan jobbar som testare kan du säkert mycket av det du behöver kunna om själva testningen. Men du behöver bygga ut din kompetens så att du kan verka i den nya, agila, kontinuerliga värld som vi lever i nu. Du behöver mer utveckling och mer kunskap inom krav, samtidigt som du ska kunna driva arbetet och hålla i möten kring kvalitet. Sen ska du också kunna utveckla själva testautomatiseringskoden. På mitt uppdrag just nu pratar vi ganska mycket om hur testrollen håller på att utvecklas. Tidigare hade testare någon slags revisorroll, nu är man kvalitetschampion.
Hur har rollen förändrats?
Jan: Från bara ha testat och gett tummen upp eller ner blir du en del i uppbyggandet av kvalitet. Inom utveckling pratar man nuförtiden mycket om kontinuerlig leverans. Det ställer andra krav. Du behöver ha utveckling i dig, så att du kan hänga med i utvecklingen och förstå de automatiserade testerna. Oftast är det också kodning inblandat.
Från bara ha testat och gett tummen upp eller ner blir du en del i uppbyggandet av kvalitet
Samtidigt ska du vara drivande, delta i övergripande möten med kravare och utvecklare och tillsammans med dem värka fram hur ni ska utveckla koden på bästa sätt. Tidigare användes testcenter dit man kunde outsourca hela testarbetet. Grundtanken var att det var bra om en utomstående granskade koden, ungefär som en revisor gör när det gäller ekonomi.
Vad innebär det här för skillnad på själva arbetet?
Jan: Nu är det mycket mer så att kodare och testare hjälps åt och bygger in kvalitet redan från första kodraden. Man börjar med att skriva testfall, testfallen blir en slags kravställning så när de går igenom vet man att man har uppfyllt kraven. Det sparar tid - när man kodat klart, behöver koden inte godkännas av någon. För utvecklare kallas det här testdriven utveckling.
Vad lär man sig på kursen?
Jan: ISTQB foundation-kursen är grundläggande. Har du arbetat som utvecklare, som kravanalytiker eller projektledare är du säkert redan bekant med stora delar av det som tas upp i kursen. Certifieringen ger en utomstående bedömning och bevis på din kompetens. När du gjort foundation-kursen kan jag rekommendera en fortsättning med advanced-kurserna, där får du fler verktyg. Jag har själv fyra certifieringar inom ISTQB. Hur testar man till exempel en produkt där det finns alldeles för många testfall? Då blir det mer komplicerat, mer matematik.
Tack, Jan och Magnus!
Kvadrats speciella modell för egenföretagande konsulter är byggd kring fyra "K". Ett av dem är "Kompetens" och innebär bland annat att viktiga utbildningar tas fram och arrangeras i Kvadrats regi.
Är du nyfiken på Kvadrat? Läs mer här!