Hoppa till sidans innehåll

"Om kunden är den rätta får de hela mig”

Peter Lindvall är verksamhetsarkitekten som flyttat ut på landet och skaffat höns. Han är kräsen med vilka kunder han tar sig an. Men när han hittar verksamhet som han tycker är viktig ger han i gengäld allt.

Peter Lindvall och hunden Hasse.

Hej Peter! Vem är du?

Idag skulle jag kalla mig verksamhetsarkitekt. Min bakgrund som it-arkitekt har gett mig bra verktyg för problemlösning. Dessa använder jag idag främst inom verksamhetsutveckling. Redan för många år sedan märkte jag att många av de redskap jag använde för att angripa problem inom IT saknades i verksamheten. Det gjorde mig intresserad av att utveckla mig inom verksamhetsarkitektur.

Hur går arbetet till?

− Som verksamhetsarkitekt arbetar jag alltid med något slags förändring. Jag börjar typiskt med att beskriva hur man arbetar i den aktuella delen av verksamheten. Först handlar det om att hitta ett gemensamt språk. Ofta är begreppen som används i verksamheten mer otydliga än vad man kan tro. Därefter kan man börja prata om vad man gör, det vill säga processerna. Då kan man förstå vilken information som folk behöver för att kunna göra sitt jobb på ett bra sätt. Med arkitektur som verktyg kan man göra man saker mindre komplicerade och mer hanterbara. Det skapar en samsyn som gör att man får lättare att ta beslut och komma framåt i sitt utvecklingsarbete. Ofta lämnar jag resultaten vidare till kravare och it-arkitekter som ska se till att it-stödet blir ändamålsenligt. Då har jag stor nytta av att själv ha varit i deras kläder.

− Jag arbetade nyligen i ett projekt på den del av Trafikverket som arbetar med underhåll av Sveriges vägar och järnvägar. För att visa hur man kan ha nytta av verksamhetsarkitektur valde vi ut ett område där vi beskrev hur de arbetar idag, hur de ska arbeta imorgon och skillnaderna där emellan. Medarbetarna menade inledningsvis att nuläget redan var klart och tydligt. De hade därför svårt att prioritera arbetet. Men när den strukturerade och entydiga beskrivningen av deras arbetssätt började växa fram så skapade det ett jättestort engagemang. Det skapade även en tilltro till vår förmåga att omhänderta verksamhetens behov och genomföra den stora förändring som väntade.

Arkitektur handlar väldigt mycket om förståelse och kommunikation. Ett strukturerat angreppssätt gör det också lättare att identifiera allt som är viktigt för att verksamheten ska fungera och förstå hur allt hänger ihop. Genom att visualisera detta i entydiga modeller som fokuserar på ett perspektiv i taget kan man på ett effektivt sätt skapa klarhet och samsyn.

Med åren har jag upptäckt att arkitektur kan användas för att lösa en massa olika slags problem som att hitta ett bra sätt att styra realiseringen av en strategi, prioritera en projektportfölj eller att lösa affärskritiska informationsbehov.

Hur kommer det sig att du sökt dig till Kvadrat?

− Jag sökte mig till Capgemini 2007 eftersom de då var ledande inom enterprise-arkitektur. Jag hade nöjda kunder och skapade nya affärer vilket också uppskattades på företaget. Men runt 2015–2016 förändrades styrningen så att min prestation bara mättes i antal debiterade timmar. Då tappade jag motivationen och sa upp mig.

Det blev ett perfekt läge för att starta eget. Jag fick så otroligt mycket energi av att säga upp mig! Ingen kunde längre ta beslut över mitt huvud.

Jag undersökte marknaden för egenföretagande konsulter. Jag hade hört talas om Kvadrat och ställde en massa frågor till en Kvadratare jag var bekant med. Det lät så intressant att jag kände jag att jag måste ge det en chans.

Vad är det du uppskattar med Kvadrat?

− Det som fick mig att välja Kvadrat var att det finns andra drivkrafter där än pengar. Det påverkar hela kulturen och kulturen är en viktig orsak till att jag trivs så bra. Pengar är inte allt.

Jag ville ha ett sammanhang. Kvadrats slogan ”Egen men inte ensam” är väldigt talande. Det är en stark gemenskap, men den kräver inte att jag ger upp mitt självbestämmande. Det gör att jag kan fortsätta att känna den energi jag fick när jag startade eget.

Sedan är det oväntat trevligt att träffa alla Kvadratkollegor. Jag klickar med mina kollegor på ett sätt som jag inte är van vid. Det gör att det blir väldigt trevligt!

Det verkar vara något särskilt med de som väljer att bli Kvadratare. Ofta är det människor som tänker lite annorlunda, som värdesätter andra saker och som har intressanta drivkrafter. Här känner jag att jag trivs och får bidra med det jag kan och den jag är. Det ger mig mycket både professionellt och personligt.

Vilka är dina drivkrafter?

− Jag går igång på att skapa värde för mina kunder genom att hjälpa dem att lösa sina problem och åstadkomma positiva förändringar. Som egenkonsult har jag möjlighet att själv kunna välja vilka kunder jag vill arbeta med. I gengäld får de hela mig och hela mitt engagemang.

Kan man vara lycklig på jobbet?

− För mig handlar det främst om att känna att det finns en meningsfullhet i det jag gör. Lycka på jobbet är för mig att få jobba med något jag upplever som viktigt. Jag vill känna att jag verkligen hjälper mina kunder.

Du har varit på Kvadrat i fyra år. Just nu är du utan uppdrag men ändå fullt upptagen?

− För tre år sedan flyttade min fru, jag och våra två nästan vuxna barn till byn Sätterbol utanför Örebro. När grannarna fick höra vad jag jobbar med ville de ha min hjälp att göra sina röster hörda när det gällde en avfallsanläggning som ville expandera sin verksamhet och komma närmare byn. När jag började undersöka företaget visade det sig att deras verksamhet var både osäker och miljöfarlig. Mina efterforskningar blev till nytta både för oss bybor och för Länsstyrelsen som kunde skärpa sina krav på verksamheten.

Nu har jag under en tid drivit ett fiberprojekt då höga naturvärden och höga grävkostnader gjort att byn blivit en vit fläck på fiberkartan. Den största utmaningen var att hitta en finansieringslösning som gav en acceptabel kostnad. I det arbetet hade jag stor nytta av mina yrkeserfarenheter.

Jag och min fru är också aktiva i Riksförbundet för särskild begåvning Örebro. Våra barn har mått mycket dåligt i skolan på grund av understimulering. Det är ett slags revansch att få använda den erfarenheten till att hjälpa andra i samma situation.

Vad gör du på fritiden?

− Vi lever mitt i naturen med våra katter, en hund, höns och får. Vi odlar i växthus och på friland. Jag har lärt mig att rida och börjat köra offroad-hoj. Jag bygger, mekar och svetsar. Det finns alltid något att göra! Att flytta ut på landet är en stor omställning men det här livet passar mig och jag har inte ens för en dag ångrat att vi lämnade Ekerö i Stockholm för Sätterbol.

Tack Peter!

Är du nyfiken på hur det är att vara Kvadratare? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning