Hoppa till sidans innehåll

Så hänger du med på digitaliseringsresan

Mattias

Vad innebär egentligen digitaliseringen och den resa den medför? Och vad kan vi människor göra för att hänga med i förändringarna? Mattias Bergstedt är digitaliseringsspecialist och här berättar han om vad resan egentligen innebär, om att våga släppa på strukturer för att få kreativiteten att flöda och om vikten av att faktiskt leka för att utvecklas.

1. Digitalisering = människor och samhällsförändringar!
Vi är, och kommer alltid att vara, människor och våra mest basala drivkrafter kommer alltid vara gällande. Men tekniken, ja den kommer däremot alltid att förändras. Därför behöver vi inse att digitalisering handlar om människor – alltså mänskligt beteende – och våra behov, relationer och drivkrafter. När man insett och förstått detta – det är först då man verkligen kan få nya insikter, idéer och faktiskt dra nytta av digitaliseringsresan. Tekniken är neutral – det som spelar roll är vem som tillämpar den!

Tekniken är neutral – det som spelar roll är vem som tillämpar den!

2. Sätt dig in i barnens värld
Faktum är att man kan lära sig och förstå oerhört mycket av att titta på hur barnen gör: Vad gör barnen? Hur kommunicerar de? Hur söker de information? Hur relaterar de till varandra? Vad värderar de? Var har de sina kompisar – är det i närheten eller är det i en annan världsdel? Hur förhåller de sig till den information de hittar online? Barn saknar nämligen många av de låsningar som man skapar som vuxen, och därför kan de lära oss mer än vad vi ibland tror. Så våga testa att se världen med ett barns ögon – det kommer du komma långt på!

Kreativa och öppna personer kommer få ut betydligt mer av digitaliseringen, än de som är vana vid att arbeta låst och strukturerat.

3. Odla din nyfikenhet
Något av det viktigaste i digitaliseringsresan är att våga vara nyfiken – något som särskilt gäller för oss som inte är födda rakt in i digitaliseringen. Därför är det oerhört bra att vara nyfiken, fråga, ta del av vad som händer och framförallt; läsa mycket! Mitt tips är dock att inte läsa en massa “whitepapers” om teknikprodukter eller nya metoder, utan läs snarare om människor och samhällsförändringar. Det är ju faktiskt det som digitalisering handlar om. De företag som i Sverige blivit framgångsrika, är de som dragit nytta av en samhällsförändring. H&M utnyttjade exempelvis möjligheten då vi svenskar fick mer pengar i kassan och kunde köpa mer kläder, och IKEA drog nytta av det faktum att många nya lägenheter byggdes och att man började flytta hemifrån allt tidigare. Så – titta tillbaka, läs och odla din nyfikenhet!

Den typiskt vuxna attityden hjälper oss inte i digitaliseringsresan.

4. Våga leka!
Att leka är det sätt vi människor lär oss på. Därför måste man vara nyfiken och leka. Varför inte prova nya prylar? Och våga ifrågasätta och vara fånig? Våga säga “dumma” saker; det stimulerar kreativiteten. Den typiskt vuxna attityden hjälper oss inte i digitaliseringsresan. Att leka är ju att simulera ett vuxet liv, och att förstå sin roll, och det kanske är just det som det handlar om när det kommer till digitalisering? Tänk dig in i framtiden och försök gestalta den. Då kanske du får möjlighet att se saker, och får insikter som kan hjälpa dig på digitaliseringsresan.

I dagens förändringstakt så kan vi inte hålla fast vid saker på samma sätt som tidigare, utan vi måste våga följa flödet.

5. Utmana dig själv – släpp på strukturerna
Förändringstakten ökar och då måste man våga släppa på strukturerna! I dagens förändringstakt så kan vi inte hålla fast vid saker på samma sätt som tidigare, utan vi måste våga följa flödet. Tänk igenom vilka strukturer du har som du hänger upp ditt liv vid och försök att tänka dig en tillvaro utan de strukturerna. Hur skulle det se ut? Vad skulle det ge för insikter? Det kan eventuellt kännas skrämmande, men det är faktiskt mycket personlighetsutvecklande. Kreativa och öppna personer kommer få ut betydligt mer av digitaliseringen, än de som är vana vid att arbeta låst och strukturerat. Så – försök öppna dina sinnen och släpp lite på strukturerna.

Tack för dina tips, Mattias! Vill du höra mer om Mattias Bergstedts sätt att se på digitalisering och förändringsresor? Då kan du lyssna på podcasten Prat i Kvadrat som han medverkar i. Du hittar avsnittet här.

Kvadrat i siffror

  • 556

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning