Hoppa till sidans innehåll

Vad gör man om man jobbar med IoT, Internet of things?

Sebastian

Sebastian Sjöberg har arbetat med vitt skilda typer av uppdrag i flera olika länder med IoT som den röda tråden. Här berättar Sebastian om detta och om hur han kom till Kvadrat.

Sebastian, du har jobbat med IoT länge, berätta vad du gjort!
– 2000 började jag arbeta på Axis Communications med övervakningskameror som var nätverksanslutna. På den tiden var Axis stora på inbyggda system t ex Printer-, CD-, Storage- och Kameraservrar. Alla deras produkter var IoT, men jag vet inte om det begreppet fanns då. Efter det flyttade jag till London och började på Mobile Innovation, de gjorde användargränssnitt till Nokias telefoner och behövde Linuxkompetens för att få in jobb på Maemo systemet som Nokia utvecklade till sina “Internet Tablets”. Efter London flyttade jag till Amsterdam och började arbeta på TomTom. Där utvecklade jag ljud-drivrutiner till en GPS navigeringsenhet, TomTom Go. Efter Amsterdam flyttade jag tillbaka till London där jag började jobba på ARM. På ARM utvecklade jag deras debugverktyg, ARMs processorer kan nog sägas vara basen för all IoT som görs nuförtiden. De finns i allt man kan tänka sig.

Jag har hela tiden jobbat med Linux.

En tid därefter arbetade jag för ett bolag som med hjälp av en nedgrävd fiberkabel, signalanalys och machine learning kunde lokalisera och klassificera objekt på marken kring fiberkabeln. Ett användningsområde var övervakning av pipelines i oljeindustrin. Väldigt avancerad och rolig lösning där jag accelererade beräkningar på grafikkort för att det skulle gå att använda systemet i realtid.

Jag har också jobbat på Inwido, som bland annat gör fönster och dörrar. Där tog jag fram ett Z-Wave baserat handtag som kan detektera när fönstret är låst och stängt. Det vanligaste är att man använder magnetkontakter men då vet du bara att fönstret ligger an mot kontakten, inte om det är låst.

På mitt nuvarande uppdrag har jag varit i två och ett halvt år, där jobbar jag med high-end symaskiner. Det har varit en väldigt intensiv resa där vi har släppt ett flertal nya modeller under den perioden. I nya symaskiner finns kopplingar till wifi och datalagring i molnet. Du kan synka sömmar och broderibeskrivningar du har sparat på ditt konto i molnet till en maskin när du är inloggad på den, uppdatera mjukvaran på maskinen och även till viss del styra den via program i din smartphone eller dator.

När började du på Kvadrat?
– 2015 hade jag startat enskild firma och behövde uppdrag, Kvadrat dök upp i en googling. Jag fick kontakt med Lotta Nilsson i Stockholm som skickade kvadratboken till mig och sammanförde mig med Mathias Bransmo på Kvadrat Jönköping. 2016 träffade jag Mathias Bransmo på Elmia Subcontractor. Jag tyckte att Kvadratmodellen lät som en schysst idé och anslöt mig. Jag fick uppdrag direkt, innan jag ens hade slutat mitt gamla uppdrag.

Hur är det att ha eget aktiebolag?
– Innan jag hade aktiebolag så drev jag mitt företag som enskild firma. Det som var nackdelen med enskild firma är bland annat komplexiteten och den krävande administrationen med den personliga deklarationen. Då passade aktiebolag mig mycket bättre eftersom det är smidigare och har flera fördelar till exempel med föräldraledighet och VAB. Dessutom kan du om du går med vinst i aktiebolaget hantera det lite bättre.

Hur många med IoT-inriktning finns det hos Kvadrat Jönköping?
– Vi är flera. Helt ärligt tycker jag man kan säga att det mesta är IoT nuförtiden, det är så många produkter som ansluts till nätverk. Du behöver inte ha någon speciell bakgrund för att jobba med IoT kan jag tycka. När det gäller batteridrivna produkter kan det däremot vara lite mer komplext.

Hur ser framtiden ut för IoT?
– Många IoT-produkter har kanske ”fel” målbild – att företagen ska få veta mer om användaren. Ett annat problem är att varje leverantör vill ha kontroll på hela kedjan vilket skapar “silos” där det kan vara svårt att få olika produkter att samverka. En utmaning inom IoT är att utveckla produkter som är säkra för användarna.

Vad vill du jobba med framåt?
– Det är roligt att arbeta nära hårdvaran tycker jag, eller att man har hela spektrat från användare till hårdvara. För min del spelar det inte så stor roll om det är IoT så länge jag får jobba med något som är givande och utvecklande. Jag är nog lite för generell för att kunna låsa in mig i ett fack.

Vad är det bästa med Kvadrat?

– Man får goda kontakter med likasinnade, en vänskapskrets som har gemensamma intressen och mål. Tillsammans skapar vi ett givande nätverk. Man är egen men inte ensam, just det är väldigt positivt, tycker jag.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag och min familj bor i Vetlanda som ligger 8 mil från Jönköping. Jag håller på att starta en äppelodling och har ungefär 50 träd som jag har ympat själv. Det är roligt, målet är att göra egen cider i framtiden. Ibland ställer rådjuren till det så jag kommer behöva hägna in odlingen så att de inte kan komma åt träden. Annars så försöker jag klättra och cykla. Klättring är en rolig problemlösningssport.

Tack, Sebastian!

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning