Vikten av att koppla ned för att kunna koppla upp
Hur gör man för att koppla av, koppla ned och släppa kontrollen under sommaren, samtidigt som man laddar upp för hösten med allt vad den innebär? Peter Amling arbetar som förändringsledare och är van vid att hitta förbättringsmöjligheter och få saker till det bättre. Som grädde på moset är han dessutom mindfulnessinstruktör och han om någon vet vad som krävs för att hitta den där berömda balansen.
Hej Peter! Berätta lite om dig själv!
– Jag sadlade om och blev konsult och egenföretagare för ungefär fem år sedan. Detta efter att ha jobbat som anställd i 30 år – mestadels som chef. Jag bor på Reimersholme, en liten oas i Stockholm, tillsammans med min sambo och hennes son. Mina barn är utflugna men bor i krokarna. Jag gillar att vara ute i naturen, paddling, skidåkning, att promenera eller att vara i vårt hus i skärgården. Jag tar mig helst fram på cykel i stan. Ibland även på motorcykel. Jag läser mer fack- än skönlitteratur och lagar gärna mat. Och så gillar jag att dansa.
Du jobbar som förändringsledare och är specialist på att analysera verksamheter för att hitta förbättringsmöjligheter. Vad är det som gör ditt yrke så spännande?
– När man kommer in som konsult får man oftast en problembild presenterad för sig. Den är förstås ofta riktig ur ett perspektiv, men den beskriver allt som oftast snarare symptomen än orsaken till problemen. Att då få analysera verksamheten, samt prata med chefer och medarbetare, är alltid en intressant resa. Vi människor gillar att bli sedda och få uppmärksamhet. Det är därför ganska lätt att få information om både bra och dåliga saker. Man får förstås se upp så man inte blir duperad av någon som tar chansen när det kommer en konsult. Alla kommer väl ihåg hur det var när man hade vikarie i skolan? Att få vara med om att genomföra förbättringsåtgärderna är ännu mer spännande, men det är inte alltid så lätt. Det finns flera olika metoder för att jobba strukturerat med förändring och de är bra som stöd, eller ibland till och med en förutsättning för att lyckas. De kanske viktigaste framgångsfaktorerna är ändå att förstå och ta hänsyn till den unika kulturen i organisationen, samt att förstå att en förändring i en organisation bygger på summan av förändringen hos alla individer. Inte minst hos chefer och teamledare, vilka ibland kan vara svåra att få med då deras roller kanske förändras mer än medarbetarnas. Min belöning är, som exempel, när en person från kunden ställde sig upp på ett avdelningsmöte där vi skulle presentera den förändring vi just genomfört, och tittade på mig och sa: ”Det bästa med det här – införandet av ett nytt sätt att arbeta – är att det inte är du som kommit på det här. Det är vi.”
Eftersom jag också jobbar som mindfulnessinstruktör, och sedan ett antal år tillbaka mediterar varje dag, så är återhämtning en del av min vardag.
Det är sommartider och för vissa kan det vara svårt att komma till ro. Hur gör du för att koppla ned och koppla av under sommaren?
– Eftersom jag också jobbar som mindfulnessinstruktör, och sedan ett antal år tillbaka mediterar varje dag, så är återhämtning en del av min vardag. Men mina dagar är förstås också fyllda av aktiviteter och ibland är de stressiga. Skillnaden är att jag lärt mig göra medvetna val och på så sätt kan jag förhålla mig till stress på ett sätt som jag inte alltid kunnat innan jag började med mindfulness. Problemet för dagens människor är att vi är uppkopplade väldigt mycket mer än vad vi var för bara 25 år sedan. Med ”uppkopplade” menar jag inte att vi surfar runt på nätet, utan att vi ägnar oss åt någon mental aktivitet och bearbetar den monstruösa mängd information som väller över oss. Våra känslor och våra kroppar får allt mindre utrymme. Vi är komplexa varelser där mycket av våra erfarenheter och kunskap lagras i kropp och känslor. Om vi bara är i våra tankar skapas en obalans som gör oss mindre kreativa, mindre empatiska, sämre på att fatta beslut och det kan i värsta fall leda till stress och mental ohälsa. Därför gäller det att göra något helt annat under semestern för att en få nödvändig återhämtning – något där man kan koppla bort den mentala aktiviteten, till viss del, och låta kroppen och det emotionella få mer spelutrymme. För min del handlar det bland annat om att vara ännu mer ute i naturen. Paddla, vandra och göra saker med familjen. Det kan också vara att göra något helt annat än det jag gör i jobbet, som att till exempel fixa med huset i skärgården. Tidigare försökte jag hinna med en massa aktiviteter under sommaren. Det blev stressigt! Nu försöker jag vara mer närvarande i det jag gör och det bidrar till att även små äventyr kan bli stora upplevelser.
Nu försöker jag vara mer närvarande i det jag gör och det bidrar till att även små äventyr kan bli stora upplevelser.
Vad innebär ledigheten för dig och vad tar du med dig tillbaka till jobbet?
Ledigheten för mig är väl som för många andra; att göra saker som inte får plats så mycket som jag vill i vardagen. En skillnad för mig är nog att jag gått från att göra till att uppleva saker under semestern. Det för nog med sig att jag både laddar batterierna bättre och fyller på erfarenhetsbanken med saker och nya perspektiv som jag kan ta med mig tillbaka till jobbet.
Vilka är dina bästa tips för att kunna koppla ned under sommarledigheten?
• Ha minst tre veckors sammanhängande ledighet för att kunna koppla ned ordentligt.
• Stryk hälften av det du tänkt att du ska hinna med under sommaren.
• Låt lusten styra det du gör. Ändra planerna. Gå utanför boxen.
• Om du måste göra jobbaktiviteter under semestern; bestäm från början när och hur. Bevaka inte mailen hela tiden.
• Testa på skillnaden mellan medveten avkoppling där du noterar vad som händer i dig just nu, och att göra ingenting där hjärnan kanske fortfarande kör på högvarv och ältar något gammalt, eller planerar för framtiden.
Ett sista nedkopplingstips i form av en dikt som skrevs av Kabir på 1400-talet: ”Be quiet in your mind, quiet in your senses, and also quiet in your body. Then, when all these are quiet, don’t do anything. In that state truth will reveal itself to you.”
Tack för inspirerande ord, Peter!