Hoppa till sidans innehåll

Det lyckliga arbetslivet

Lyckligt och hållbart

Det är viktigt hur vi har det på arbetet. Trygghet, trivsel och utveckling möjliggör lycka, självförverkligande och hållbarhet över tid i yrkeslivet. Vi är övertygade om att det inte bara gör skillnad för hur du har det själv. Även de du arbetar tillsammans med och arbetet du utför påverkas av hur du mår.

Ett lyckligt arbetsliv lika viktigt som en lycklig fritid

Strävan efter lycka tycks vara grundläggande för oss människor. Vi försöker på alla möjliga sätt att bli lyckligare med allt från prylar, upplevelser till att se högre mening i tillvaron. Lyckan är ofta väldigt centrerad på vår fritid, trots att arbetslivet är en så stor del av våra liv.

Vår rapport “Det lyckliga arbetslivet” visar att två av tre svenskar är lyckliga på jobbet.

Egenföretagare är lyckligare än anställda, de är både mer nöjda med sina arbetsuppgifter och mindre stressade. Det är därför inte så konstigt att en av tre anställda drömmer om att starta eget företag, enligt vår undersökning som ligger till grund för rapporten.

Framför allt handlar det om en längtan efter större frihet och att förverkliga sig själv, helt enkelt att få fler valmöjligheter, och ha kontroll över sin tid. Och kanske inte så oväntat är ekonomisk risk ett av de vanligaste hindren för att våga ta steget.

Faktorer för lycka
Hur skiljer sig lycka för egenföretagare mot anställda? Det beror helt på vem du är. Micael Dahlen, författare och ekonomiprofessor, säger till Kvadrat att det finns särskilda faktorer som kan spela in, men också att det är något som är högst individuellt.

Enligt vår rapport anser dock var fjärde svensk att den viktigaste förändringen för att få ett ännu lyckligare arbetsliv är högre lön. Och lön har faktiskt visat sig påverka lyckonivåerna. Vår rapport visade att 63% med en månadslön på under 35 000 upplevde att de har ett lyckligt arbetslivs jämfört med 67% med en månadslön på över 35 000. Enligt en studie från Princeton University fortsätter lyckokurvan upp till en lön på 70 000, men där planar den ut. Så även om pengar kan köpa lycka till viss del, är det inte allt.

Fokusera inte för mycket på att bli lycklig
Ida Hallgren, filosof, anser att vi inte ska satsa för mycket på nästa lönehöjning - vi ska faktiskt inte fokusera för mycket på att vara lyckliga alls, det leder faktiskt tvärtom till att vi blir olyckliga. Hon menar att vi måste tillåta oss att tänka negativt ibland och få vara lite nere. Vi kan inte blunda för att vardagen inte alltid är ljus utan bör istället försöka ha en grundtrygghet så att vi inte bryter ihop när världen blir lite tuffare och nyordslistan fylls av permakris, energikrig och putinpris.

I sin intervju med oss är Micael Dahlen inne på samma spår - vi ska inte ha siktet för mycket inställt på de stora förändringarna i livet. Det kan kännas lite klichéartat men vi får inte glömma bort de små sakerna i vår vardag i vår ständiga strävan efter nästa stora lyckoboost. Prova Micael Dahlens egna tips: sätt upp ett mål att göra något roligt på jobbet varje dag - testa en ny idé, göra något knasigt eller något du aldrig gjort innan för att få ett lite lyckligare liv både på jobbet, och utanför.

Rapporten Det lyckliga arbetslivet

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under juni 2022.


I rapporten får du en nulägesbild över intressanta områden i svenskt arbetsliv och resonemang kring vad siffrorna kan betyda. Vi har även intervjuat tre personer som på olika sätt bidrar med sina perspektiv i rapporten:

Hoppas du tycker detta är lika intressant som vi. Här nedan har du möjlighet ladda ner rapporten, svara på några frågor om lycka och arbetsliv, kommentera eller komma i kontakt med oss.

Ladda ner rapporten

Vårt engagemang

På Kvadrat är vi angelägna om att hela tiden förbättra och utveckla vår kunskap om hur dagens arbetsmarknad ser ut, hur svenskarna mår på sina arbetsplatser och vilken syn man har på jobb och karriär. Vi är också nyfikna på ledarskap, självledarskap och vad som krävs för att människor ska växa och utvecklas.

Egen erfarenhet och undersökningar

Under 34 år har vi genom personliga kontakter byggt upp egen kunskap om den svenska konsultmarknaden. För att verifiera våra spaningar och vidga våra perspektiv genomför vi undersökningar på teman kopplade till arbetsliv, välmående, hållbarhet och lycka.

 • Under 2019 genomförde vi Lyckoindex (med Novus) där vi undersökte graden av lycka i olika anställningsformer och tog fram ett lyckoindex för den svenska konsultmarknaden.
 • Under pandemin (SIFO 2021) frågade vi både anställda och egenföretagare om hur de påverkades av allt som hände då.
 • I den nu aktuella undersökningen (SIFO 2022) har vi tagit ytterligare ett steg genom att även intervjua experter som hjälper oss att ge perspektiv på de resultat som undersökningen visat.

Kunskapen använder vi för att vidareutveckla vår verksamhet och vårt ekosystem för egenföretagande konsulter. Arbetslivet utvecklas − för vara säkra på att ligga i framkant med vår vision "Världens lyckligaste yrkesmänniskor" behöver vi hela tiden se nya behov och förstå de trender som är viktiga för dagens arbetsmarknad.

Vår primära drivkraft är utveckla vår verksamhet. Genom att dela med oss av intressanta spaningar och slutsatser hoppas vi att fler får möjlighet att leva bätte arbetsliv. 

Kvadrat i siffror

 • 565

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning